Kombi Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Kombiden gelen sıcak su, borulardan geçerek evde bulunan her bir peteğe dağıtılır. Petekler de gelen sıcak suyun ısısını ortama aktararak ortamın ısınmasını sağlar. Bu döngü kombide, petek ısınma sisteminin aktif olduğu sürece devam eder. Zaman ilerledikçe dolaşımdaki sudan kireç, tortu gibi kalıntılar peteklerde de birikmeye başlar. Bu durumda peteklerin verimliliğinin düşmesine sebep olur.
Peteklerde, ısının ortama daha kolay iletilmesini sağlayan kanallar bulunur. Zamanla bu kanallar tıkanarak peteğin ısıyı geçirgenlik gücünün düşmesine sebep olmaktadır. Bu da ısı enerjisinden sağlıklı bir şekilde faydalanmanın önüne geçmektedir.
Petek Temizliği Şart Mı?
Isı enerjisinden maksimum fayda sağlamak isteyenler için evet, petek temizliği şarttır diyebiliriz. Peteklerin temel çalışma prensibi gereği içerisinde sürekli devir daim yapan su zaman içerisinde peteklerin kireç ve balçıkla dolmasına yol açmaktadır. Bu balçık peteklerin alt kısmında birikmeye başlamaktadır. Bu durum da peteğin üst kısmının ısınıp alt kısmının ısınmaması sorununu beraberinde getirmektedir.
Sadece yarısı ısı ileten bir petek de verimliliğinin yarısını kullanarak ortamın daha az ısınmasına yol açmaktadır. Isının enerjisinden maksimum faydalanırken gazda tasarruf etmek amacıyla peteklerin ortalama 2 yılda bir temizlenmesi gerekmektedir.
Petek temizliği birkaç saat süren bir işlem olup evdeki düzen bozulmadan gerçekleştirilebilir. Yeni teknolojik ekipmanlar sayesinde, peteklerin sökülmesine dahi gerek yoktur. Petek temizleme makinası kolektöre bağlanır. Bu aşamadan sonra tüm peteklerin ve kombinin vanaları kapalı konuma getirilir. Temizlenecek peteğin giriş ve çıkış vanaları açılır. Makinanın bir hortumu peteğe takılırken hortumun diğer ucu pis suyun tahliyesi için lavabo ya da klozete konulur. Basınçlı su ile peteğin içerisindeki kalıntılar temizlenir. Temizlenen peteklere kimyasal madde salındıktan sonra kombi açılır, peteklerin havası alınır ve petekler çalışılabilir hale getirilir.
Peteklerin Temizliği İçin En Doğru Yöntem Hangisidir?
Petek temizlemek isteyen kişiler bu işlemi tak başlarına yapabilirler. Ancak bunun için petekleri yerlerinden sökmeli ve temizleyecekleri güvenilir bir ortama götürmelidirler. Çünkü temizleme işlemleri sırasında ortalık ciddi anlamda dağılacaktır. Daha sonra tüm petekleri tek tek yerlerine takmak ve bağlantıları kontrol etmek gibi işlemler ciddi emek ister. Ancak uzman firmalar bu işlemler özel petek temizleme makineleri ve temizleme ilaçları ile kolayca yaparlar. Bu makineler içlerine doldurulan ilaç ile birlikte suyu tazyikli bir şekilde petek içine gönderirler. Kirli su ise banyo veya lavaboya verilen çıkıştan gideceği için petek temizlemek için petek sökmek veya ortalığı pisletmek gibi riskler olmaz.
Petek Temizliğinin Yararları Nelerdir?
- Peteğin ısıyı maksimum kapasite ısıtmak isteği ortama iletmesini sağlar.
- Kireç ve balçık gibi atıkların peteğin dibinde birikmeye başlamasıyla, peteğin üstü ısınır altı ısınmaz dolayısıyla odaya yetecek ısı enerjisi petek tarafından karşılanamaz. Bu durumda kombinin derecesi yükseltilir. Bu da daha fazla gaz kullanarak faturanızın artmasına sebep olur. Petek temizliği ısınma maliyetlerinizi düşürür.
- Peteklerin düzenli olarak temizlenmesi, tesisatın ömrünün uzamasına, verimliliğinin artmasına katkı sağlar.
- Gaz kullanımından tasarruf edilerek, kaynakların verimli kullanılması sağlanır.
- Tesisatta tıkalı kısımların açılmasını sağlarken sıcak suyun tüm tesisatı sağlıklı bir şekilde dolaşabilmesine imkan tanır.
- Kombi temiz bir tesisata su pompalayacağı için, pompası yorulmadan çalışır ve dolayısıyla kombinizin ömrü uzar.
Kalorifer sisteminizin enerji kaynağınızı değiştirdiğinizde, kömürden doğalgaza geçildiğinde, merkezi sistemden kombiye geçildiğinde daha fazla verim elde etmek için mutlaka petek temizliğinizi yaptırmalısınız. Bunun dışında daha az enerji kullanmak, daha düşük faturalar ödemek için de 2 yılda bir düzenli olarak peteklerinizi temizletmeniz gerekmektedir.
Kombi Temizliği ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler
Kombi ve petek temizleme birebir aynı işlemler olmasa da aralarında birçok benzerlik olduğunu söylemek gerekir. Gelin, kombi temizliği hakkında çok işinize yarayacak türden bilgiler verelim!
- Radyatör temizliğinin yapılması şarttır. Ardından, kombinin giriş ve çıkış vanalarının olduğu yere makine bağlanmalıdır.
- Makine; hem sistemdeki kirli suyu dışarı atar hem de sisteme temiz su verir.
- Bir sonraki aşamada, makine deposundaki su ısıtılır. Ardından, en çok yarım litre kombi temizleme kimyasalı makinenin deposuna konulur.
- İçerisinde sıcak su ve ilaç bulunan makine ortalama yarım saat devirdaim yapar.
- İlaçlı suyun kombiden durulanması ve pislik tutucuların bir fırça yardımıyla temizlenmesi; sürecin son aşamaları olarak özetlenebilir.
Görüleceği üzere bütün aşamalarında bizleri aramanız durumunda en geç otuz dakika içerisinde sizin probleminizi kökünden çözümlemekteyiz. Gelin sizlere de bu alanda profesyonel destek vererek bu yıl da kış aylarınız sıcak geçsin. Yeni yılda da firmamız olarak sizlerin taleplerinize en hızlı şekilde çözümlemekteyiz. Hep dediğimiz gibi bu alanda hizmetlerimizi sizleri üzmeden profesyonel derecede süreci tamamlarız. En iyisi sizlere bu alanda hizmet verdiğimiz binlerce mutlu müşteriler arasına isminizi yazalım. Göreceksiniz ki firma olarak kalıcı bir müdahele ile en iyisi nasıl ise onu yapmaktayız.